facebook pixel

For ikke så lang tid siden, opstod en historie på internettet som viste hvor langt online dating var kommet, samt hvor stor effekt det havde på dating som en helhed.

Mens han sad på en bar, spottede en mand en kvinde i nærheden.  Selvom baren var fuld af potentielle dates og mennesker at snakke med, bemærkede han at hun brugte Tinder appen på sin telefon.  Som han sad der, fortumlet, fortsatte hun mad at swipe til venstre, og dømme hvert ansigt hun swipede. I forgangene år, var online dating noget man gjorde i sin fritid, men har apps som Tinder ændret det?

Der er mange lignende eksempler som det overstående, og det gør ikke ret meget for menneskernes selvsikkerhed omkring hende. Med en simpel bevægelse med sin finger, siger denne kvinde ’Jeg er ikke interesseret i nogen i denne bar, jeg vil hellere stirre ned i min telefon, og se om jeg kan finde nogle pænere mennesker’. Er dette ved at blive til en norm? Er online dating ved at overtage verden, mens barer forbliver tomme?

I de seneste år, er antallet af ægteskaber som et resultat af par der mødes gennem online dating stigende. Det bliver interessant at se hvordan den hastighed vil udvikle sig gennem årene.

For at finde svar på disse vigtige spørgsmål, har vi snakket med Michael Rosenfeld, en sociolog på Stanford, som har studeret online dating i mange år. Rosenfeld har set ”boomet” af mobil dating, og undres over indflydelsen det har haft, og de trends det har skabt. Rosenfeld har 3,000 mennesker, han studerer og undersøger, for at lære mere om online dating forhold.

homoseksuelle forholdNu til dags, har 25% af heteroseksuelle par og over 60% af homoseksuelle par mødt hinanden på Tinder. Vi spurgte Rosenfeld om hans tanker omkring, hvordan online dating har udviklet sig.

Hvad har du lært om nutidens dating verden?

De almindelige mennesker bliver gift, og det er faktisk stigende i Amerika. Folk plejede at blive gift i 20’erne, men de unges mentalitet og lyster har ændret sig.

Ifølge vores forskning, vil unge mennesker ikke slå sig ned i tyverne, og dette kunne være på grund af, at den forventede levealder er steget. Tidligere var livet kortere, og alting skulle pakkes sammen på kortere tid. Nu til dags, er den forventede levealder høj, og unge mennesker ved, at de kan vente til de når 30’erne med at blive gift og slå sig ned.

Selvfølgelig har ‘moderne romantik’ også udviklet sig gennem tiden, takket være introduktionen af mobilapps. I disse dage, har vi alle adgang til tusindvis af potentielle partnere, hvor samfundet engang var begrænset til hvem der lige var i området, eller hvem dine venner kunne sætte dig sammen med. Disse datingsider og apps tillader folk at søge efter en eller anden bestemt, afhængig af deres smag og præferencer. Hvad enten du vil have et tilfældigt hook-up, eller noget mere seriøst, har du nu den mulighed.

Hvorfor er der mange online dating skeptikere?

Den største bekymring angående dating er begrebet ’alt for mange muligheder’, og hvordan det kan være slemt for menneskets forstand. For det første, kan alt for mange muligheder modarbejde dig, fordi der simpelthen er for mange muligheder, som gør det svært at vælge. For det andet, kan alt for mange muligheder også føre til bedømmelser før man endnu ikke har læst profilerne.

Rosenfeld fortsatte med at sige at selvom der er mange skeptikere, så synes han ikke denne teori gælder for online dating. Faktisk viser hans data at forhold der bliver startet online, har større sandsynlighed for at holde længere en traditionelle forhold. Til sidst, tror han på at så snart to mennesker er i et forhold, betyder det ikke længere noget hvordan de mødtes, fordi det er et tilfælde af to sind der forbinder sig til hinanden.

Online dating er svarende til dating i den virkelige verden, i den forstand at hook-ups kan ende med at vare i flere år, og til sidst folde sig ud til et ægteskab; hvert år tilmelder mange mennesker en side udelukkende for hook-ups, og de ender af uagtsomhed med at finde kærligheden.traditionelle-forhold

Derudover er der mange mennesker der har svært ved at finde partnere ansigt til ansigt, eller bare ikke har nok tid i deres hverdag, så online dating kan være til stor fordel for dem. For yngre mennesker, er markedet stort, og de vil møde nye mennesker uanset om de dater online, eller mødes på en bar.

Ældre generationer har ikke et ligeså stort udvalg, da mange på deres alder allerede har slået sig ned. Af denne grund, bliver online dating meget relevant når du begynder at lede efter 40- og 50-årrige.

Endelig bemærkede Rosenfeld, hvordan hans 2012 papir beviste hans pointe. En 22-årrig, for eksempel, var omringet af folk der kunne være potentielle partnere. På den anden side, havde en i 40’erne et mere begrænset marked, og som så ikke havde det samme antal muligheder.

Så online dating er egentlig ikke så forskelligt fra almindeligt dating?

Som med alle andre nye dele af teknologien, er frygt ofte overdramatisk, og kommer aldrig til virkeliggørelse. På nuværende tidspunkt er folk bekymrede over at online dating vil tage over, og vi vil leve i verden hvor ansigt til ansigt kommunikation ikke vil eksistere. Når det er sagt, troede folk engang på at telefonen ville forandre vores sociale værdier, og at vaskemaskinen ville lige pludselig fjerne behovet for møntvaskeri, men som vi alle ved, er ingen at de ting sket.

En stor bekymring angående online dating, er at vi vil blive overfladiske, fordi med apps som Tinder, dømmer du udelukkende en person udfra deres billede og en meget begrænset profil. Dog, har vi som samfund altid være overfladiske. Når det kommer til stykket, vil ingen mængde af teknologi ændre denne naturlige proces. I tidligere år, plejede mænd at dømme kvinder ud fra deres evne til at bære barn taget fra hvordan deres hofter så ud. Som en race, er vi i starten overfladiske, men mindre når vi lærer personen at kende.

Også husk på at overfladiske bedømmelser sker selv uden teknologi. Når vi træder ind i en bar på en singles aften, scanner vi med det samme rummet, og kigger efter en vi synes vil være interessant (og med et godt udseende). Det er præcis det samme vi gør på online dating sider og apps.

kommunikationFremmer online dating faktisk ægteskab?

Her gør Rosefeld opmærksom på, hvordan hans undersøgelser har vist, at forhold der starter online, ofte resulterer i ægteskab meget hurtigere end andre forhold. Dette sker at to hovedgrunde:

  • Online har brugere muligheden for at virkelig at vælge en der møder alle deres krav. Med almindelig dating, kunne du date en i flere måneder uden at finde ud af at i ikke virkelig matcher. Med online dating, kan du finde disse ting med det samme. Naturligvis forøger det chancerne for at finde ’den eneste ene’.
  • For det andet, opnår man meget mere information før det første møde med online dating. Før man overhovedet aftaler at mødes, sker der meget digital kommunikation ud over de beskrivelser der er individuelt læst.

Hvad er ægteskabs tidsforskellen mellem online og almindelig dating?

For online par, tager det i gennemsnittet fire år at opnå ægteskab. For folk der mødes uden for dørene af teknologiens verden, tager det ti år for par at nå til ægteskab.

Som vi har set, er folk der mødes online i et mere avanceret stadie i deres forhold selv fra første date. Det online par ved i slutningen af deres første date, tager måske to uger for almindelige par at opnå. Af denne grund, er de foran i spillet i ethverts stadie, koblet til det faktum at de begge har valgt hinanden, hvilket giver dem en bedre chance for en langsigtet romance.

Går folk egentlig ind i online dating mere ægteskabs-drevne?

I sandheden, ser det ikke ud til at være sammenhæng mellem dem som bruger online datingsider som Match og eHarmony, og dem som vil giftes. Når du møder en i en bar, er der intet pres på at starte et forhold, og der er bestemt ikke noget pres på at blive gift. Med online dating, lader ægteskab til at være en motiverende faktor, fordi folk leder efter langsigtede forpligtelser.

hook-upsMed dette i tankerne, underminerer det faktisk hvad alle er så bekymrede over når det kommer til teknologi. Den generelle bekymring angående online dating var at alle ville lede efter hook-ups, og ingen ville tage forhold seriøst mere.

Dog er det online dating tilfældet der faktisk udgør mere succesfulde ægteskaber end andre typer af ægteskabelige ordner. Bortset fra dette, slår vi ofte ’online dating’ til en kategori, men vi ved at der er flere sider, der tilbyder forskellige ting. Hvis nogen er i mod tilfældige hook-ups, antager de at det inkluderer hvad online dating indbefatter.

Er ‘problemet’ så en misforståelse?

Mange tror dette er sandt, fordi den nye teknologi er ekstrem stærk i det at den kan bringe to mennesker sammen, som ellers ikke ville have mødtes. Ud af alle forhold der er startet udefra online dating, involverer tre fjerdedele af dem to individer som aldrig har mødtes, og ikke havde nogle gensidige forbindelser. Før i tiden, har det næsten været umuligt for to fremmede at lære hinanden så personligt, men nu får vi denne mulighed. Det er bestemt bedre, fordi alle der bruger online dating har nu øget deres chancer for at finde en de kan nyde livet med.

Er der også en fordel i at bringe folk fra forskellige religioner og racer sammen?

Internettet har stort set muliggjort det for mennesker af forskellig nationalitet, race, kultur, etnicitet og religion at mødes. Dog bare fordi vi har den mulighed, betyder det ikke at vi bruger den. Før teknologien, ville vi date folk i vores sociale omgangskreds eller kvarter, og det var meget sandsynligt at de havde en lignende baggrund.

Selv med denne mulighed online, vælger vi stadig de samme præferencer som vi ville offline. I størstedelen af forhold udviklet hvert år, har de involverede parter en tendens til at være den samme race; blandet race forhold opstår i meget små mængder.

Når det er sagt, kan vi ikke automatisk give skylden til internet brugerne for deres valg, fordi der er andre faktorer der spiller ind. For det meste ’foreslår’ og viser online dating sider ikke andre racer til en bruger? Selvfølgelig ved vi ikke præcist, hvilke algoritmer der er brugt for hver dating side, men de kunne fodre folk af samme race til deres brugere, hvilket kunne ændre statistikken.

Når det kommer til religion, er der nok mere diversitet, fordi vi kan ikke altid bestemme en religion ud fra et billede, og så snart vi lærer personen at kende, bliver det irrelevant. Profilbilleder online viser meget tydeligt køn og race, men religion er ikke tydeligt fremtrådt, så blandet religion forhold er langt mere almindeligt end blandet race forhold.

heteroseksuel-offlineEndelig, er seksuelle præferencer også påvirket online, fordi en ud af fem heteroseksuelle mænd møder deres partner online, men to ud af tre homoseksuelle forhold begynder over nettet.

Den størst grund menes at være det samme for religion i det vi ikke med det samme kan afgøre, hvem der er homoseksuel og hvem der er heteroseksuel offline, men på internettet, er det angivet.

Har internetdating forøget antallet af mennesker, vi dater, inden vi slår os ned?

Der har ikke nødvendigvis været en betydelig forandring i antallet af mennesker vi dater, da der stadig er involveret følelser, og de fleste ville hellere tage sig god tid for at finde den rigtige person.

En almindelig misforståelse i samfundet, er at skilsmisseraten er stigende. I 90’erne voksede skilsmisseraten betydeligt i USA i et stykke tid, men har siden da været faldende. Lige siden årtusindskiftet, har skilsmisseraten i USA været nedadgående i et roligt tempo, hvilket faktisk overrasker mange mennesker.

Dette betyder, at til trods for populær tro, forlader folk nu ikke forhold bare for at komme med på den mobil dating bølgen. Der er ingen sammenhæng mellem introduktionen af mobile dating-apps og skilsmisseraten. Vi kan ikke bebrejde stigningen af teknologien, da det ganske simpelt ikke ødelægger ægteskaber, som folk påstår.

Ja selvfølgelig kunne der komme et indslag i nyhederne, der fortæller en enkel historie hvor nogen har ’forladt deres partner for Tinder’, men dette er sjældent.